ریزش موی فصلی چیست؟

ریزش موی فصلی چیست؟

یکی از عواملی که بر روی ریزش مو تاثیر دارد، تغییر دما و تغییرات آب و هوا است. به طوری که بسیاری از افراد با فرا رسیدن فصل پاییز، ریزش مو را تجربه می‌کنند. البته ریزش موی فصلی در بهار هم رایج و شایع است. با این که ریزش موی فصلی جای نگرانی نداشته و گذرا است، اما راهکارهایی وجود دارد که از طریق آنها میتوان ریزش موی فصلی را کاهش داده و به موهای سالم‌تری دست پیدا کرد. در ادامه مطلب به بررسی بیشتر این موضوع پرداخته و با ریزش موی فصلی آشنا خواهیم شد.

ریزش موی فصلی به چه معناست؟

 

ریزش موی فصلی به چه معناست؟

 

ریزش مو یکی از مشکلاتی است که بسیاری از افراد با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. عواملی همچون استرس شدید یا ناگهانی، ضربه به مو یا پوست سر، بیماری، تغییرات هورمونی و عملکرد نادرست تیروئید بر روی ریزش مو تاثیرگذار هستند. در برخی از مواقع ریزش موها موقتی بوده و خیلی زود برطرف می‌شود. اما در صورت عدم تشخیص و عدم درمان مناسب ممکن است به یک امر دائمی تبدیل شود.

حال در رابطه با ریزش موی فصلی باید اشاره کنیم که بسیاری از افراد در فصل پاییز یا بهار با ریزش مو مواجه می‌شوند. در این شرایط گفته می‌شود فرد دچار ریزش موی فصلی شده است. البته بیشترین فصلی که افراد با ریزش موی فصلی مواجه می‌شوند، فصل پاییز است و تنها عده‌ای در فصل بهار با این عارضه مواجه می‌شوند. در رابطه با میزان ریزش مو طبیعی باید اشاره کنیم که ریزش بین 25 الی 60 تار مو در روز کاملا طبیعی است. حال اگر این میزان در فصل پاییز یا بهار دو برابر شود، یعنی فرد دچار ریزش موی فصلی شده است.

علت ریزش موی فصلی چیست؟

گاهی اوقات با فرا رسیدن فصل پاییز، افراد ریزش موی زیادی را تجربه می‌کنند. دلیل آن هم تغییرات آب و هوا و کمبود شدید نور است که بر روی هورمون‌های انسان تاثیر می‌گذارد. از آنجایی هم که هورمون‌ها روی رشد مو تاثیر مستقیم دارند، سبب ریزش مو می‌شود. در اصطلاح علمی به این ریزش موی واکنشی، تلوژن افلوویوم حاد گفته می‌شود که میتواند تا 300 تار مو در روز هم برسد.

تغییرات ناگهانی آب و هوا از فصل تابستان به پاییز سبب ایجاد شوک در موها شده و ممکن است به شکنندگی و ریزش آنها منجر شود. به خصوص زمانی که میزان ویتامین دی بدن کاهش پیدا کرده و تغییرات آب و هوایی هم بر روی آن تاثیرگذار باشد. در اواخر فصل تابستان و اوایل فصل پاییز به دلیل کاهش نور خورشید، میزان ویتامین D دریافتی بدن کم شده و همین امر سبب افزایش ریزش مو می‌شود. از سوی دیگر تغییرات شاخص فرابنفش هم ممکن است در این روند تاثیرگذار باشد.

ریزش مو در چه فصلی بیشتر است؟

ریزش موی فصلی در بهار بیشتر از سایر فصل‌ها است. اما ریزش موی فصلی در پاییز بارزتر است. چرا که در این دوره بازسازی مو افزایش پیدا کرده و فرد میتواند طی روز 300 تار مو یا بیشتر را از دست بدهد. البته ریزش موی فصلی در تابستان هم امکانپذیر است. معمولا در هفته‌های پایانی فصل تابستان که موها تحت تاثیر آفتاب و دمای بالا قرار دارند، ممکن است با ریزش شدیدی مواجه شوند. این در حالی است که ریزش موی فصلی در زمستان رایج نبوده و کمتر کسی است که آن را تجربه نماید. معمولا در این دوره از سال پوست سر بهبود پیدا کرده و میزان بازسازی مو بیشتر می‌شود. البته این موضوع ممکن است بسته به هر فرد و سبک زندگی او متفاوت باشد. لازم به اشاره است که ریزش موی فصلی در زنان بیشتر از مردان مشهود است.

راهکارهایی جهت کاهش ریزش موی فصلی

 

راهکارهایی جهت کاهش ریزش موی فصلی

 

راهکارها و توصیه‌هایی وجود دارد که به کاهش یا حداقل رساندن ریزش مو در طی تغییرات فصلی کمک زیادی می‌کند. در این رابطه باید به نحوه توجه به شستشوی موها و نگهداری از آنها اشاره کرد. موها باید با آب ولرم و شامپوی مناسب شستشو داده شوند. زمانی هم که حالت خیسی دارند، نباید برس زده شوند. برای بهبود رشد موها بهتر است روزانه ویتامین‌های مناسبی مصرف شود. ویتامین‌ها میتوانند از طریق مواد غذایی همچون میوه و سبزیجات و یا مکمل به بدن برسند. مصرف آب کافی به خصوص در فصل تابستان هم بسیار مهم است و باید به آن توجه شود. چرا که کم آبی میتواند تاثیر نامطلوبی بر روی سلامتی موها داشته باشد.

تشخیص ریزش موی فصلی از علائم آلوپسی

در صورتی که با شروع فصل سرما یا فصل بهار متوجه ریزش موی بیش از حد خود شدید، جای نگرانی نیست. ریزش موی فصلی معمولا 1 الی 2 ماه طول کشیده و سپس به حالت نرمال خود می‌رسد. البته زمانی که موها دچار ریزش می‌شوند، در همان زمان هم شروع به رویش می‌کنند. برای همین در این شرایط جای نگرانی نبوده و باید منتظر تمام شدن دوره ریزش موی فصلی بمانید. اما مشکل اصلی از جایی شروع می‌شود که پس از گذشت مدت زمانی متوجه از دست رفتن تراکم موهای خود شوید. همچنین اگر موها نسبت به قبل نازک‌تر یا ضعیف‌تر شده باشند، یعنی مشکل از جای دیگری بوده و باید خیلی سریع برای برطرف کردن آن اقدام کرد. این علائم به تغییرات فصلی مربوط نیستند و به مشکلات داخلی بدن ارتباط دارند. در این شرایط باید به یک پزشک معتبر مراجعه کرده تا مشکل ریزش مو برطرف شود. در رابطه با آلوپسی هم باید اشاره کنیم که آلوپسی یک بیماری خودایمنی است که معمولا سبب ریزش مو در یک ناحیه از سر می‌شود. پس اگر شاهد ریزش مو در یک یا چند ناحیه از سر یا بدن خود بودید، احتمالا دچار این بیماری شده‌اید.

نحوه جلوگیری از ریزش موی فصلی

 

نحوه جلوگیری از ریزش موی فصلی

 

ریزش موی فصلی ممکن است در هر زمانی ظاهر شود. برای همین با انجام برخی از کارها و تبدیل کردن آنها به عادت میتوان به کاهش سرعت آن کمک کرد. در این بخش به چند نکته جهت جلوگیری از ریزش موی فصلی اشاره می‌کنیم:

  • استفاده از محصولات مراقبتی از مو به صورت روزانه در کاهش ریزش مو بسیار موثر است. برای شستشوی موها هم بهتر است به سراغ شامپوی ملایم رفته و از شامپوهای حاوی مواد شیمیایی مضر اجتناب کرد.
  • موها باید به صورت ملایم شستشو داده شوند. برای خشک کردن آنها هم بهتر است از سشوار با باد گرم استفاده نشود. چرا که گرما و حرارت زیاد میتواند سبب شکنندگی فیبر مو شده و منجر به ریزش موها شود.
  • توجه به رژیم غذایی و دریافت ویتامین و مواد معدنی هم مهم است. چرا که این مواد نقش مهمی در حفظ چرخه طبیعی مو دارند. مواد مغذی باید به مقدار کافی به پوست سر برسند تا موها به خوبی تغذیه شوند و رشد مناسب موها فراهم گردد. در طی تغییرات فصل مصرف مکمل‌هایی همچون ویتامین‌های گروه B، اسیدهای آمینه، گوگرد و روی بسیار کمک کننده است.

ریزش موی فصلی چقدر طول می‌کشد؟

در پاسخ به این سوال بهتر است در ابتدا به تفاوت بین تلوژن افلوویوم و ریزش موی فصلی بپردازیم. تلوژن افلوویوم یک نوع خاصی از ریزش مو است که عواملی همچون استرس، شوک عصبی و خشم‌ سبب بروز آن می‌شود. علائم آن هم افزایش تعداد موهایی است که در طی روز از سر جدا می‌شوند. به طوری که در حین شانه زدن موها ممکن است متوجه جدا شدن تعداد زیادی تار مو از سر خود باشید. حال در ریزش موی فصلی موها به صورت پراکنده از مناطق مختلفی از سر ریخته می‌شوند که این موضوع هم بیشتر به تغییرات آب و هوا و دما مرتبط است. به عبارتی مهمترین تفاوت ریزش موی فصلی با تلوژن افلوویوم در این است که ریزش موی فصلی در برخی از فصول سال و به دلیل تغییرات آب و هوا رخ می‌دهد. اما تلوژن افلوویوم به دلیل ایجاد استرس یا شوک ناگهانی ایجاد شده و معمولا در یک ناحیه خاص از سر دیده می‌شود.

حال در زمان ریزش مو، موها به مرحله تلوژن وارد می‌شوند. در این زمان نمیتوان مشخص کرد که چه مدت زمانی لازم است تا موها به فاز آناژن یا رشد مجدد برگردند. به طور کلی ریزش موی فصلی به صورت موقتی است و معمولا 1 تا 2 ماه زمان می‌برد. در این بازه زمانی جای نگرانی نبوده و تنها با استفاده از راهکارهای اشاره شده میتوان میزان ریزش موها را کنترل کرد. حال اگر شدت ریزش موها زیاد باشد، ممکن است عوامل دیگری در آن دخیل باشند. در این شرایط بهتر است به یک پزشک متخصص مراجعه کرده تا وضعیت مو مورد بررسی قرار بگیرند.

جمع بندی

ریزش موی فصلی معمولا در فصل پاییز و بهار دیده می‌شود. با این حال امکان ریزش مو در فصل تابستان هم وجود دارد. علت ریزش موی فصلی هم تغییرات آب و هوایی و افزایش یا کاهش میزان نور خورشید است. با این که ریزش موی فصلی نگران کننده نبوده و طی یک الی دو ماه برطرف می‌شود، اما میتوان با کمک راهکارهای اشاره شده در متن موهای خود را تقویت کرده و زودتر از بحران ریزش موی فصلی عبور کرد. جهت تقویت موهای خود میتوانید از متدهایی همچون پروتئین تراپی در سالن یاسمن بیوتی استفاده کنید و مواد معدنی و مغذی لازم را به موهای خود برسانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *